DOBRODOŠLI NA SPLETNI TRGOVINI LESENA IGRALA LEVČEK!
0.00 0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

0.00 0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Karakteristike lesa

Ker je les naravni proizvod in je vsako drevo edinstveno, se vsak kos lesa razlikuje od drugega in ima svoje posebnosti. Les, ki se uporablja na prostem, sčasoma zbledi, odstopa v dimenzijah, ima vozle, žepe s smolo, razpoke in druge deformacije. Te značilnosti dajejo lesu značaj in naravno lepoto ter ne vplivajo na strukturno celovitost vašega plezalnega okvirja.

Razširitev oz. kontrakcija

Razširitev/kontrakcija lesa

Les se na spremembe temperature in vlažnosti odziva z raztezanjem in krčenjem, npr. v ekstremni suši se les krči, v visoki vlažnosti pa razteza. To lahko povzroči do 10-odstotna dimenzijska odstopanja. To je lastnost lesa, ki se ji ni mogoče izogniti. 

Bodite pozorni: Da bi zagotovili natančno prileganje, leseni deli niso predvrtani. Priporočamo, da lesene plošče najprej predhodno navrtate, da se izognete razpokam, seveda pa lahko montažo opravimo tudi mi. Za ponudbo montaže nas kontaktirajte tu: 

Zelene lise

Zelene lise na lesu

Med impregnacijo se les obarva zeleno zaradi zaščitnega sredstva, ki vsebuje baker, ki ga uporabljamo. Na mestih, kjer je v lesu prisotna smola, se to kaže v obliki zelenih lis in nastanka kristalov soli. To je običajno in se pojavlja pri vsem impregniranem lesu. Po nekajtedenskem izpostavljanju soncu bodo madeži izginili. Ko se to zgodi, je les po želji mogoče obarvati.

Nasvet: 

  • Močno prizadeta mesta rahlo obrusite.
  • Madeže in vremenske vplive na lesu lahko odpravite z odstranjevalcem madežev na osnovi oksalne kisline. Raztopina ima več možnosti uporabe, na primer za odstranjevanje zelenih oblog in preprečevanje sivenja.

Deformacije

Deformacije lesenih desk

Les se na spremembe temperature in vlažnosti odziva tako, da se širi in krči. To lahko neizogibno privede do razpok in drugih deformacij. To je lastnost lesa, ki se ji ni mogoče izogniti in običajno ne vpliva na strukturno celovitost vašega plezalnega okvirja. 

* Razpoke pod ¼ dolžine lesa in ¼ dolžine prečnega prereza ne bodo ogrozile trdnosti in stabilnosti opreme vašega igrišča.

Plesen

Plesen na lesu

Impregniran les je zelo vlažen. Zlasti v toplejših letnih časih je les dovzeten za plesen, saj se izsuši. Na površini lesa se lahko pojavijo bele lise. Ta gliva ne vpliva na kakovost ali trdnost lesa in ni zdravju škodljiva. Plesen izgine sama od sebe, možno pa jo je tudi enostavno odstraniti.

Nasvet: 

  • Ob prejemu pošiljke odstranite zaščitno folijo, da preprečite nastanek kondenzacije pod folijo, saj se tako na lesu pojavijo madeži in plesni.
  • Madeže in vremenske vplive na lesu lahko odpravite z odstranjevalcem madežev na osnovi oksalne kisline. Raztopina ima več možnosti uporabe, na primer za odstranjevanje zelenih oblog in preprečevanje sivenja.

Razbarvanja

Razbarvanje lesa

Med impregnacijo, sušenjem in skladiščenjem so lahko nekatera območja lesa prekrita, druga pa so lahko izpostavljena sončni svetlobi. Svetloba reagira z lesom in zaščitnim sredstvom, tako da izpostavljeni del lesa postane rjav, preden pride do razbarvanja in bledenja. 

Nasvet: Ko je les nekaj tednov izpostavljen sončni svetlobi, se obarvanost izenači.

Vozli

Vozli v lesu

Nekateri kosi lesa lahko vsebujejo vozle. Vozli so okrogla ali jajčasta območja gostega, temnega lesa, kjer je nekoč rasla veja. Vozli so naravna lastnost lesa in prispevajo k njegovemu značaju.

Nepravilnosti

Nepravilnosti v lesu

Na nekaterih lesenih delih se lahko pojavijo neravnine in odlomki. Kljub skrbni izbiri in izdelavi se jim ni mogoče popolnoma izogniti. Odvisno od vrste lesa se neravnine pojavljajo predvsem okoli vozlov in na zunanjih koncih. Te estetske napake so neločljiv del lesa in ne vplivajo na njegovo trdnost niti niso razlog za zaskrbljenost.

Smola

Lesna smola

Vse vrste iglavcev vsebujejo žepke s smolo. Zaradi vpliva sončne svetlobe se lahko v prvem letu iz svežega, pravkar posekanega lesa izloča smola. Lepljiva snov lahko kristalizira na površini lesa in se obarva rumenkasto. Ti procesi so naravni in se štejejo za normalne.

Nasvet: Smolo lahko enostavno odstranite tako, da jo postrgate s čvrstim čopičem ali kitom. Po potrebi lahko uporabite tudi posebno sredstvo za odstranjevanje smole na alkoholni osnovi.

Vzdrževanje

Vzdrževanje lesa

Zaradi sončne svetlobe in drugih vremenskih vplivov se barva lesa sčasoma postopoma spreminja. To naravno staranje ne vpliva na trajnost in ne poslabša kakovosti lesa. Impregnacija lesa je zaščita pred gnitjem in ne dekorativni zaključek. Če želite ohraniti prvotno barvo lesa, ga lahko premažete s posebnim oljem ali lazuro za les ali z barvo ali lakom na vodni osnovi. To storite 4 tedne po montaži.

Nasvet: 

  • Temnejša kot je barva izbranega premaza, manj vidno bo naravno staranje.
  • Madeže in vremenske vplive na lesu lahko odpravite z odstranjevalcem madežev na osnovi oksalne kisline. Raztopina ima več možnosti uporabe, na primer za odstranjevanje zelenih oblog in preprečevanje sivenja.

Temne lise – majhne luknjice

Temne lise - majhne luknjice na lesu

V naravi se mali hrošči pogosto hranijo s sokovi dreves. Ko se ta drevesa obdelajo in les razžagajo, les izgubi hranilno vrednost, zato hrošči zapustijo les. Ob tem lahko nastane nekaj majhnih izstopnih lukenj, ki jih obdajajo temne lise. Te ne vplivajo na trdnost ali kakovost lesa, zato niso razlog za skrb.

Odlomki

Lesni odlomki

Na koncih lesenih kosov se lahko pri rezanju na dolžino pojavijo cepine. Dolge stranice vseh lesenih kosov so zaobljene in skobeljene, vendar konci niso skobeljeni. Ti so vidni le v omejenem obsegu in zato nimajo velikega vpliva na estetiko. Z uporabo brusnega papirja lahko robove zaokrožite in zlahka odstranite odlomke.

Temne obarvanosti in/ali madeži

Temne obarvanosti in/ali madeži na lesu

Sčasoma se vsi lesovi razbarvajo. Douglasov les se razbarva nekoliko hitreje kot drugi les, v stiku z vlago in kovinskimi povezovalnimi elementi pa lahko postane črn. Površinske madeže lahko zamenjamo za plesen, vendar jih na srečo zlahka zbrusimo in očistimo. Ta naravna reakcija nikakor ne vpliva na celovitost ali trajnost konstrukcije. 
Nasvet: Po želji lahko madež obdelamo z odstranjevalcem madežev na osnovi oksalne kisline. Ta raztopina (10-odstotna oksalna kislina, zmešana z vodo) je na voljo v številnih trgovinah za domače mojstre (Obi, Bauhaus).

Oglejte si še ostale objave:

Koledar

marec 2023
PTSČPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

INSTAGRAM

SLEDITE NAM

Aliquam elementum dolor est cursus quam ultrices luctus nibh dolor at enim.

Prijavite se na novičke

© 2023 Lesena igrala Levček
© 2022 Levček d.o.o. Vse pravice pridržane.
Lesena-igrala
© 2022. All rights reserved

Ne veste katero igralo izbrati? Vprašajte nas in z veseljem vam bomo pomagali

0
Košarica
  • Ni produktov